Het bloed van Al-Arish

P1140787.jpg

Al-Arish is een aardig mediterraans kuststadje aan de noordkant van de Sinaï. Bedoeïenen uit het binnenland komen hier om handel te drijven en inwoners van Caïro om vakantie te houden—een grote brug over het Suezkanaal en een behoorlijke woestijnweg maken de reis van hoofdstad naar kuststad redelijk comfortabel. Reisgidsen prijzen naast de stranden vooral de bedoeïenenmarkt aan en de excursies naar het woeste, ongerepte binnenland van de Sinaï.

Toen ik het stadje vorig jaar een keer als toerist bezocht, was de sfeer al wat gespannen. Op zich was het stadje levendig, maar er waren minder toeristen dan men zou verwachten en een trip naar het binnenland werd mij ontraden en het hotel was half gereserveerd om extra politie te huisvesten—in de andere helft werd gewoon een bruiloft gevierd, dat weer wel. Enige tijd later ontraadde het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken alle reizen naar de Noord-Sinaï en dit reisadvies geldt nog steeds.

Vannacht heeft het Egyptische leger luchtaanvallen gedaan op (o.a.) Al-Arish (…), gericht tegen militante islamisten, waarbij meer dan twintig mensen om het leven zijn gekomen.

Bovenstaand stukje schreef ik 8 augustus 2012. Sindsdien is Al-Arish (en de hele Noord-Sinaï) nog steeds een no-go area voor toeristen en vloeit er regelmatig bloed. Afgaand op de berichten wordt het ook voor de lokale bevolking steeds onveiliger. Afgaand op de berichten is er nu een golf van dodelijk geweld die in het bijzonder is gericht tegen christenen, zo erg dat christenen op de vlucht slaan om elders in Egypte een veiliger heenkomen te zoeken.

Gisteren na mijn college Bijbelse Theologie in Minya (250 km ten zuiden van Caïro) nam een student mij even mee naar de bijeenkomst van de jeugdgroep in zijn kerk. Bij het inzamelen van gebedspunten was, naast zaken die de jongeren zelf betroffen zoals voorbereiding op examens, de situatie in het land en in het bijzonder in Al-Arish één van de punten en werd er vervolgens voor de christenen en moslims in die stad gebeden.

Maak een website of blog op WordPress.com