De geloofsbelijdenis als antwoord op de bom

img_0654

Gisteren schreef ik over de leuzen roepende menigte die zich bij de kerk hier in de wijk had verzameld nadat daar ’s ochtends 25 mensen waren gedood door een bom. Op Facebook circuleert inmiddels een indrukwekkend videootje waar dat leuzen roepen is overgegaan in het samen scanderen van de Geloofsbelijdenis van Nicea – een vast onderdeel van de koptisch-orthodoxe liturgie.

Het was een publieke belijdenis van wat men ’s avonds in één van de protestantse kerken in Caïro als gezang zong: “Ons geloof in Christus neemt toe.” “Zo is het,” zei de dominee, “zelfs als ze ons doden, drijven ze ons slechts in de armen van Christus.” Overigens bepleitte hij niet slechts passiviteit. Hij deed in zijn preek een duidelijke oproep tot actie richting de overheid: de geest van het kwaad, de geest van haat, is al te vinden in de lesmethoden die op de basisscholen worden gebruikt – het is de hoogste tijd om dit probleem aan te pakken en met een beter onderwijsprogramma te komen.

Maak een website of blog op WordPress.com