Een onheilspellend telefoontje

Vandaag is het een spannende dag voor Egypte. Morsi verschijnt voor de rechtbank, zeer tegen de zin van hen die hem nog altijd trouw zijn. Hoewel een eerlijke rechtzaak er toe zou kunnen leiden dat hij juist wordt vrijgesproken van allerlei beschuldigingen die tegen hem zijn geuit, tot aan hoogverraad toe, is er blijkbaar onder zijn aanhang niet het vertrouwen dat dit zal gebeuren, en in elk geval vindt men dat hij deze rechtzaak sowieso niet heeft verdiend.

Hoe dan ook, twintigduizend agenten zijn op de been gebracht om alles in goede banen te leiden. Vanuit veiligheidsoverwegingen is de locatie van de rechtzaak gisteren nog gewijzigd van een locatie aan de zuidkant van de stad naar de politieacademie aan de oostkant van de stad (ter geruststelling voor wie zich zorgen zou maken om mijn persoonlijke veiligheid: dat is niet de politieacademie hier in Abbaseya waar ik vlakbij woon maar een locatie vele kilometers verderop—de stad is groot).

Zijn deze maatregelen afdoende? Als seminarie hebben we vooralsnog besloten onze colleges gewoon door te laten gaan, maar we zullen zien of in de loop van de middag het nog vertrouwd is voor de deeltijdstudenten om de straat op te gaan om naar college te komen.

De media-aandacht is begrijpelijkerwijs gericht op Caïro: daar gebeuren de grote dingen, daar vindt de rechtzaak plaats, daar verwacht je demonstraties en—indien het niet wordt verhoed—geweld. Maar onze studenten uit Opper-Egypte maken zich ook zorgen over wat daar gaat gebeuren. Eén student is net terug uit zijn geboortedorp in de provincie Minya (zo’n 250 km ten zuiden van Caïro) en vertelde dat de kerk een telefoontje heeft gehad: “Als Morsi daadwerkelijk voor de rechter wordt gebracht, dan …”

Graag zou je zoiets meteen terzijde schuiven als een loos dreigement, maar sinds de vuurvlammen van 14 augustus vrees je dat je terecht vreest…

P1560111

In de historische Hangende Kerk in Koptisch Caïro hangt deze foto van een ontmoeting tussen president Morsi en paus Tawadros, minder dan een jaar geleden.

Maak een website of blog op WordPress.com