Avondvreugde in de wijk

Zoals de trouwe lezers van deze blog weten ga ik dagelijks na het avondeten naar sap-, snoep- en notenzaak de Marwa een paar honderd meter verderop in onze buurt, het betere deel van de Caïreense wijk Abbaseya. Mijn vermoeden was dat ik het volgende zou rapporteren (of niet zou rapporteren omdat het niet vermeldenswaard was): “Ondanks massale pro-leger, anti-terrorisme demonstraties op het Tahrirplein en rond het presidentiële paleis en voortgaande pro-Morsi, anti-coup demonstraties op diverse andere locaties heerst hier in de wijk een vredige rust.”

Maar het blijkt anders. Voor de buurflat staan mensen met vlaggen en foto’s van generaal Sisi vrolijk opgewonden met elkaar te praten. Taxi’s rijden toeterend voorbij met grote vlaggen uit de ramen. Een echtpaar enigszins op leeftijd zit gewoontegetrouw op de stoep. “Moeten jullie niet demonstreren?” vraag ik. “Ach nee,” zeggen ze, “er zijn al wel genoeg mensen op de been op het Tahrirplein.” “Maar,” voegt hij er opgewekt lachend aan toe, “Sisi is wel echt onze man.”

Inderdaad, de demonstraties zijn ver weg, maar gewoon is het ook niet. Het voelt als een feestdag: meer mensen op straat, meer geluid uit speakers, meer vlaggen (zelfs op de toonbank van de apotheek), meer foto’s van Sisi. Wanneer ik terug naar huis loop, zijn de volwassenen voor de buurflat weg, maar zijn de buurpeutertjes die daar ‘s avonds altijd op de stoep spelen er wel en zwaait de jongste vrolijk met een Egyptische vlag.