Eerste koptische bisschop in Nederland

Gisteren is in Amsterdam de eerste koptisch-orthodoxe bisschop van Nederland geïnstalleerd. Het Reformatorisch Dagblad schrijft hierover:

Nederland heeft voor het eerst in de geschiedenis een eigen koptische bisschop. In de Koptisch-orthodoxe kerk van de Heilige Maagd Maria te Amsterdam-Noord werd donderdagmiddag bisschop Arseny geïnstalleerd. Daarmee nam hij officieel de bisschopszetel in bezit. Lees verder

 

De installatie is een mijlpaal in de komst van de orthodoxe kerkfamilie naar Nederland en als zodanig een felicitatie waard.

Het betekent tevens een uitdaging: terwijl in Egypte de koptisch-orthodoxe kerk sinds de negentiende eeuw haar plaats heeft moeten bepalen ten opzichte van het opkomende protestantisme in Egypte, zo zullen protestanten in Nederland zich in toenemende mate rekenschap moeten geven van de orthodoxie.

Tegelijk staan deze interkerkelijke vragen in de schaduw van een veel grotere ontwikkeling. Het christendom loopt zowel in het Midden-Oosten als in West-Europa terug, terwijl de twee “kinderen” van het christendom, islam en humanisme/seculiere wereldbeschouwing, groot zijn geworden en aan terrein winnen. Vanuit christelijk perspectief bezien is de situatie zorgelijk genoeg en elke christen die er nu bijkomt of afgaat, telt. Als oud-Amsterdammer en inwoner van Caïro weet ik niet wat te zeggen: is het vertrek van christenen uit Egyptes hoofdstad naar Neêrlands hoofdstad vooral een verlies voor de kerk hier of winst voor de kerk daar?

Zie ook koptischekerk.nl.

P1470662

De “Hangende kerk” in Caïro

Maak een website of blog op WordPress.com