Op zoek naar de zon? Kom naar Egypte

Uit een onderzoek naar bijna 250 vakantiebestemmingen blijkt dat Egypte de meest zonzekere vakantiebestemming ter wereld is. Niet alleen de eerste plaats, maar ook de tweede en de vierde op de wereldranglijst zijn voor Egypte: op 1 staat Hurghada, op 2 Sharm el-Sheikh en op 4 Caïro.

Zelfs als Egypte minder zon had, zou het een topvakantieland zijn. Het is naar men zegt ook het land met de meeste archeologische vondsten ter wereld en de kerken, kloosters, stadspoorten en moskeeën alleen al zouden een bezoek aan het land de moeite waard maken, maar staan nu in de schaduw van de nog weer veel beroemdere piramides en faraoonse tempels.

En mocht het nu in Egypte toch net die ene dag van het jaar regenen of mocht de zon juist te verzengend zijn (je ontloopt de hete zomermiddagzon trouwens gemakkelijk door midden op de dag binnen te blijven maar de wekker ‘s ochtends voor vijven te zetten om er vroeg op uit te gaan: in Egypte heeft de ochtendstond naast goud licht ook rust en aangename temperaturen in de mond), dan zijn er de diverse musea waarmee diverse dagen kan vullen: in Caïro alleen al zijn er behalve het Egyptisch museum bijvoorbeeld ook het koptisch museum, het museum voor islamitische kunst en het museum voor moderne kunst (en dan nog een hele rij) en ook Alexandrië, Luxor en Aswan hebben musea die zeker het bezoeken waard zijn.

Maar goed, niet ieder is zo’n museumganger en liefhebber van cultuurvakanties. Daarom biedt Egypte ook buitengewoon schitterend natuurschoon: de onderwaterwereld van de Rode Zee die buitengewoon geliefd is bij duikers en de schoonheid van de Sinaï-woestijn, de oostelijke woestijn en de onmetelijke westelijke woestijn (met daarin de spectaculaire rotsvormen van de Witte Woestijn en de immense zandduinen niet al te ver van Siwa).

En dan buit Egypte nog niet eens al zijn vakantiemogelijkheden uit: een ezelrit door de velden rond een traditioneel Nijldaldorp zou samen met “slapen bij de boer” en zo nog een paar ingrediënten een onvergetelijke excursie maken die nu bij mijn weten nog nergens wordt aangeboden (behalve dan soms door mijn studenten aan mij als niet-toerist).

Kortom, wie het reisadvies van de Nederlandse overheid inachtneemt, kan ook anno 2013 in Egypte een onvergetelijke vakantie hebben. 

Maak een website of blog op WordPress.com