Egypte/Theologie

De teloorgang van de Utrechtse Studiedagen en de roep om theologisch onderwijs in Sohag

Het Reformatorisch Dagblad bericht vandaag dat de Utrechtse Studiedagen, gericht op het bekendmaken van de klassieke theologie, gaan stoppen. Het is jammer dat weer een lovenswaardig theologisch initiatief in Nederland ter ziele gaat.

IMG_0264

Het voelt als een contrast met wat ik eergisteren in Sohag, een stad zo’n 500 km ten zuiden van Caïro, hoorde. Na de kerstavonddienst in de presbyteriaanse kerk aldaar had ik een gesprek met de predikant en één van de gemeenteleden, die een dringende oproep aan ons seminarie deden om theologisch onderwijs in Sohag te verzorgen. Volgens hun zeggen is er in het hele gebied ten zuiden van Asyut (ongeveer het geografisch middelpunt van Egypte) geen enkel aanbod op het gebied van (protestants) theologisch onderwijs, terwijl er wel behoefte aan is. Het gaat hierbij niet om de roep om een predikantsopleiding (daarvoor kun je voltijd naar Caïro komen), maar om een goede deeltijdopleiding voor mensen die uit persoonlijke interesse theologie willen studeren en tegelijk vaak actief zijn in kerkelijk en ander christelijk werk.

P1430296

Wanneer ik naar de volle agenda’s van mijn collega’s kijk, ben ik niet heel optimistisch dat we op korte termijn naast onze deeltijdopleidingen in Alexandrië (sinds 2011) en Minya (sinds 2012) ook nog in Sohag kunnen beginnen. De treinreis naar Sohag zou ook een behoorlijk beslag leggen op docenten uit Caïro: ongeveer acht uur heen en acht uur terug. Op deze manier twaalf weken achter elkaar telkens één college van drie uur verzorgen wordt behoorlijk vermoeiend.

IMG_0267

De Sohagers wijzen me er echter op dat Sohag sinds kort een luchthaven heeft met driemaal per week een directe vlucht naar Caïro die slechts een uurtje duurt en men lijkt te kunnen leven met de gedachte dat het collegegeld wellicht wat hoger uitvalt als de docent wordt ingevlogen. Bovendien heeft de kerk een guesthouse: niet alleen de docent kan daar overnachten, maar ook studenten die uit nog weer zuidelijker steden komen zoals Qena, Luxor en Aswan. Misschien moet het onderwijs niet wekelijks zijn maar elke paar weken enkele dagen achtereen.

Hier in Caïro denken we er ook wel eens over na of we colleges op video op kunnen nemen of colleges via video-conferencing kunnen aanbieden, zodat docent en student zich niet op dezelfde plaats hoeven te bevinden. Het lijkt mij zeker de moeite waard om bijvoorbeeld de volgende formule eens te testen:

Studenten zijn op één plaats bij elkaar en één van de studenten of een plaatselijke begeleider zorgt ervoor dat het college praktisch gezien goed verloopt. Studenten kijken twintig minuten naar een eerder opgenomen video-college en bespreken dan enkele vragen in twee- of drietallen. Vervolgens kijken ze weer twintig minuten videocollege en bespreken ze aansluitend weer enkele vragen en zo ook een derde ronde. Vervolgens wordt de videoconferencing ingeschakeld en is de docent beschikbaar voor een half uur live-discussie met de groep. Huiswerkopdrachten plaatst de docent in de Facebookgroep van de studenten en één of twee keer per week is hij of zij beschikbaar om persoonlijke vragen via chat of telefoon te beantwoorden.

De docent is zo één keer extra tijd kwijt om de colleges goed op video te zetten maar die kunnen dan enkele jaren lang op verschillende locaties worden gebruikt. Het beantwoorden van vragen en persoonlijke begeleiding blijven telkens tijd kosten, maar niet meer dan in een traditionele onderwijssituatie waarbij de docent in levenden lijve voor de groep staat. De reistijd naar de verschillende locaties vervalt echter voor de docent. Voor veel studenten is het waarschijnlijk wel beter dat ze bij elkaar komen om samen de videocolleges te bekijken en te bespreken, zodat er een groepsproces ontstaat en een vaste structuur die de kans op afhaken verkleint. Het zou ook het onderzoeken waard zijn of/in hoeverre er sprake is van kwaliteitsverlies als de persoonlijke begeleiding rond videocolleges niet door de docent (een expert op zijn/haar vakgebied) maar door een plaatselijke predikant of een ouderejaars student wordt gedaan: mensen die niet voldoende geschoold en gespecialiseerd zijn om hoofdverantwoordelijke te zijn voor de college-inhoud, maar wel een antwoord hebben op de meest voorkomende vragen en een open oor kunnen bieden aan de studenten. De hoofddocent hoeft dan zelf wellicht slechts enkele keren per semester via videoconferencing of eenmaal per semester via een bezoek ter plaatse nader in te gaan op vragen of een actuele aanvulling te geven bij de videocolleges.

Voorlopig zijn het onderwijsdromen maar men weet nooit wat in de toekomst werkelijkheid wordt. En in elk geval is het een opsteker aan het begin van dit nieuwe jaar dat in Sohag de roep om goed theologisch onderwijs klinkt, de neergang van een Neerlands initiatief ten spijt.

2 thoughts on “De teloorgang van de Utrechtse Studiedagen en de roep om theologisch onderwijs in Sohag

 1. Beste Willem Jan,

  Interessant om je gedachten over het geven van theologisch onderwijs in Sohag te lezen en de middelen die je daarvoor zou willen gebruiken. Al lezend dacht ik zouden er ook geen mogelijkheden liggen om gebruik te gaan maken van de faciliteiten die de Stichting Net via http://www.itslearning te bieden heeft. Inmiddels zijn we ook al in Israël bezig met het Nethanja Bible Institute en zeer onlangs is Raymond Warnaar in Bethlehem geweest voor een oriëntatie bezoek aan het Bethlehem Bible College.
  In principe zouden we (Raymond en ik ) dit jaar een bezoek aan het Midden Oosten willen brengen waarbij we onder andere denken aan Jets in Amman en wellicht aan Libanon en evt ook Egypte. Wat enk jij daarvan en heb je evt nog tips voor ons. Voor de zekerheid geef ik je nog even onze website door: http://www.netfoundation.nl zo dat je de meest recente ontwikkelingen kunt zien binnen Net. We zijn o.a. Bezig met Ron van der Spoel van Open Doors om video opnamen te maken van zijn cursus over het maken en houden van preken om die vervolgens op onze website te zetten met ondertiteling in de gewenste taal omdat hij ook niet constant de wereld kan blijven afreizen om overal zelf cursussen te geven. Ik hoor wel een keer van je en ben benieuwd naar je reactie.

  Met hartelijke groeten en in Zijn dienst verbonden.

  • Beste Willem Jan

   Willem-Henri den Hartog heeft ervaring in Namibie met het opzetten en coördineren van afstandsonderwijs. Misschien kun je ook bij hem inspiratie opdoen. Dank verder voor je vriendelijke woorden over US.
   Willem-Henri den Hartog

   H Groet, Guus Labooy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.