Vrijdagmorgen voor de demonstraties

Omdat ik vandaag niet naar Minya “mocht” om daar college te geven, besloot ik deze morgen naar de Engelstalige dienst in de Anglicaanse kerk in Heliopolis te gaan waarin dr. Jos Strengholt voorging. Zijn preek combineerde advent met de huidige politieke situatie en is hier te downloaden.

Na de dienst bewonder ik de voorraad verbandmiddelen: de kerk staat op slechts een steenworp afstand van het presidentiële paleis en mocht er vandaag bij de demonstraties met stenen worden geworpen of erger, dan kan men zich in de kerk laten verbinden.

IMG_0118

Na de koffie lopen we richting het paleis dat geheel is afgezet met prikkeldraad en wordt bewaakt door politie, soldaten en enkele tanks.

IMG_0123

Dinsdag waren er hier vreedzame demonstraties tegen de president en de nieuwe grondwet, woensdag waren er wat tumulteuzer demonstraties waarbij de meerderheid voor de president en de grondwet was en vandaag is het weer de beurt aan de tegenstanders: zij noemen het de vrijdag van de rode kaart voor de president.

IMG_0128

Op het moment dat wij er rondkijken, komen de eerste paar demonstranten net aanlopen. De broodjesverkoper heeft nog geen klandizie.

IMG_0131

Terwijl Omar, een beschaafde student uit de buurt, mij uitleg geeft over de demonstraties, schreeuwt een vrouw dat dit niet gefotografeerd moet worden: het beeld moet worden bewaard dat het Egyptische volk een eenheid is. Het is niet speciaal gericht tegen mij en anderen weten haar te bedaren. Ik kan de werkelijkheid moeilijk mooier voorstellen dan dat ze is, maar hoor in haar rauw geschreeuw het verdriet dat de eenheid onder het volk als geheel momenteel ver te zoeken is.

IMG_0136

Voor de zekerheid staat in de straat een rij ambulances. Ik besluit dat ik het wel gezien heb en wil tot de orde van de dag overgaan door in een nabijgelegen computermegastore naar een onderdeel te informeren, maar de toegangsdeur blijkt met een stevige balk geblokkeerd te zijn. De onderliggende supermarkt is wel open, maar ik weet dat onze seminariekok koshari aan het koken is en besluit daarom huiswaarts te gaan om op tijd te zijn voor de lunch (en om niet vast te raken in een demonstratie).

IMG_0137