Egypte in Amsterdam en Sliedrecht

Nadat ik zondagmiddag in Amsterdam bij Kerk in Hebron de bijeenkomst heb geleid aan de hand van Openbaring 7 en beelden van Egypte en met enkele mensen onder een snelle kop koffie even in het Arabisch heb nagepraat, arriveer ik via snelwegen vol regen vijf over zes in Sliedrecht, waar zojuist in de Grote Kerk de avonddienst is begonnen.

Grote Kerk Sliedrecht

Grote Kerk te Sliedrecht (bron: hervormsliedrecht.nl).

Hoewel de GZB en ikzelf erg blij zijn dat de hervormde gemeente van Sliedrecht mijn werk in Egypte steunt, noemt ds. M. Klaasen het een “noodoplossing”: “Waarom is er niemand uit onze eigen gemeente uitgezonden als zendingswerker?” (Wie zich aangesproken voelt door deze vraag, leze bijvoorbeeld de pagina “Interesse in zending? Dit biedt de GZB.”)

Na de preek krijg ik de gelegenheid aan een overvolle kerk één en ander over mijn werk en de situatie in Egypte te vertellen. Hieronder enkele foto’s bij wat ik vertelde:

image_thumb[1]

Kaartje van Wikimedia(?), plaatsnamen zelf toegevoegd.

image

Het seminarie: in het rode gebouw wordt college gegeven; in de toren erachter bevinden zich de kamers van de voltijdstudenten die predikant hopen te worden, mijn eigen appartement en de eetzaal waar we gewoonlijk gezamenlijk de maaltijden gebruiken.

Het Evangelical Theological Seminary in Cairo, waar onder andere predikanten worden opgeleid voor de presbyteriaanse (protestantse) kerk in Egypte en waar ik lesgeef, staat in Caïro, de hoofdstad van Egypte. In het groene gebied ten noorden van Caïro (zie bovenstaand kaartje) wonen naar verhouding weinig christenen. In de stad Alexandrië aan de Middellandse Zee heb ik dit voorjaar college gegeven en is ook een Bijbelwinkel met een open Bijbel in de etalage.

image

Bijbelwinkel in Alexandrië, gesteund door de GZB.

image

In Opper-Egypte (het gebied ten zuiden van Caïro: “opper” staat niet voor “noord” maar voor “stroomopwaarts” en “hoger gelegen”: als je vanuit Caïro per schip naar Opper-Egypte wilt, moet je tegen de stroom in varen omdat de Nijl van het hoger gelegen zuiden naar de Middellandse Zee stroomt) wonen vooral in de provincies Minya en Asyut veel christenen.

image

Boven: kinderen in Minya. Onder: zondagsschool in Asyut.

image

image

Ds. Sameh Ibrahim heeft bij mij een masterscriptie over een Nieuwtestamentisch onderwerp geschreven, is predikant in de stad Minya, en hoopt in de nieuwe deeltijdopleiding aldaar Nieuwe Testament te gaan doceren. Zelf hoop ik er komend jaar colleges inleiding systematische theologie (“hoofdzaken van de christelijke theologie”) te geven.

P1150737

Boven: studenten van onze predikantsopleiding tijdens een conferentie. Onder: grote gebedsbijeenkomst in Caïro.

image

Zowel in Amsterdam als in Sliedrecht is er na afloop gelegenheid voor de aanwezigen om hun emailadres op te geven om mijn nieuwe maandelijkse nieuwsmail te ontvangen (met o.a. links naar recente bijdragen op deze weblog). Wilt u de nieuwsmail ook gaan ontvangen, klikt u dan op de volgende link en vul het formuliertje in dat verschijnt: maandelijkse nieuwsmail.

Maak een website of blog op WordPress.com