Stroopwafel

Het leven in Egypte mag dan goed bevallen, soms zijn er van die kleine dingen die een Hollands mens mist. Goudse kaas is hier her en der wel verkrijgbaar en bitterballen worden op koningsdag bij de ambassadeur geserveerd, maar stroopwafels—die zijn hier niet tenzij in een koffer vanuit Nederland meegebracht.Daelmans stroopwafel

Doch wat ziet mijn oog vanavond bij de Marwa, de snoep-, chips-, sap- en notenzaak bij ons in de Caïreense wijk Abbaseya waar ik dagelijks sinaasappelsap drink? Naast de kassa ligt een zakje met Nederlands opschrift: 1 jumbo stroopwafel. Vijf pond (€ 0,52) kost hij—best veel voor Egyptische begrippen: veel andere koekachtige versnaperingen kosten slechts één of anderhalve pond en een glas verse sinaasappelsap of wortelsap of mangosap of aardbeiensap is maar drie pond. De smaak valt ook een klein beetje tegen—uiteraard kon ik er moeilijk onderuit er meteen één te kopen. Doch dit alles doet niet af aan het feit dat er nu in een gewone Egyptische woonwijk waar behalve mij in geen velden of wegen (of straten of stegen) een Hollander te vinden is toch een oer-Nederlands cultuurproduct verkrijgbaar is.

Maak een website of blog op WordPress.com