Egypte

Een staatsgreep als gebedsverhoring? Denk mee

Meedoen met een revolutie? Voor christenen in Nederland die zich nazaten weten van het antirevolutionaire gedachtengoed van bijvoorbeeld Groen van Prinsterer is het geen vanzelfsprekendheid. Sterker nog, trekt de Bijbel geen duidelijke rode lijn: “Alle ziel zij den machten, over haar gesteld, onderworpen; want er is geen macht dan van God, en de machten, die er zijn, die zijn van God geordineerd” (Romeinen 13:1)?

Een deel van de Egyptische christenen deed januari/februari wel enthousiast mee met de revolutie en anderen accepteerden haar achteraf. Sommigen vragen zich ook af of ze zich ten tijde van Mubarak niet wat al te stil hebben gehouden over misstanden in de samenleving, om de president niet tegen zich in het harnas te jagen.

Afgelopen zondag gingen de Egyptische christenen (samen met veel moslims) zeer massaal de straat op om tegen president Morsi te demonstreren. Voor het aan de kant zetten van Morsi gisteren zijn ze zeer dankbaar en ze zien er een gebedsverhoring in. Is het inderdaad goed Gods hand op te merken in de gebeurtenissen van afgelopen dagen, of vervallen we dan in dezelfde denkfout als islamisten die wat al te goed lijken te weten wat Gods wil is voor politiek en samenleving?

En is wat er is gebeurd, een staatsgreep? Zo ja, valt die dan te rechtvaardigen? Zo nee (en dat is wat de Egyptenaren hier om mij heen zeggen), wat is het dan wel? En maakt dat eigenlijk wat uit voor hoe je de gebeurtenissen van deze dagen vanuit christelijk of moreel perspectief beoordeeld?

En nog een vraag: op internet staan diverse foto’s van mensen die met een kruis èn een koran in de hand tegen Morsi protesteerden. Wat voor reactie roept dat op?

Misschien gaan er nog wel andere, aanverwante vragen en gedachten door u/je heen? Ik overweeg er een artikel over te schrijven en stel uw/jouw input, hetzij vragen, hetzij opmerkingen, zeer op prijs. Reageer dus, hieronder, op twitter, op Facebook, of via email.

PS: Voor wie er een beetje in wil komen, verwijs ik naar enkele eerdere blogposts die ik schreef/plaatste over wat er hier gaande is:

AANLOOP
* Zay ez-zift – Als het asfalt https://wjdw.nl/2013/06/24/zay-ez-zift-als-het-asfalt/
* Willen de Egyptische christenen bloed zien? https://wjdw.nl/2013/06/20/willen-de-egyptische-christenen-bloed-zien/
ZATERDAG
* Ik zal je missen https://wjdw.nl/2013/06/29/ik-zal-je-missen-egypte-op-weg-naar-30-juni-2013/
* Statement president Evangelical Theological Seminary in Cairohttps://wjdw.nl/2013/06/29/statement-president-evangelical-theological-seminary-in-cairo-on-demonstrations-june-30/
* Tweet van paus Tawadros II https://wjdw.nl/2013/06/29/tweet-van-paus-tawadros-ii/
* Van drie stieren en een leeuw https://wjdw.nl/2013/06/29/van-drie-stieren-en-een-leeuw/
(OVER) ZONDAG
* Update uit Egypte https://wjdw.nl/2013/06/30/update-uit-egypte/
* Loswrikken https://wjdw.nl/2013/07/01/loswrikken/
MAANDAG
* Christenen protesteren mee tegen Morsi https://wjdw.nl/2013/07/01/christenen-protesteren-mee-tegen-morsi/
WOENSDAG
* Bible Society in Egypt Writes https://wjdw.nl/2013/07/03/bible-society-in-egypt-writes/
* Demonstrerende doctoren in de theologie https://wjdw.nl/2013/07/03/demonstrerende-doctoren-in-de-theologie/
* “Verhoring van het gebed van de kerk” https://wjdw.nl/2013/07/03/verhoring-van-het-gebed-van-de-kerk/

Beluister ook wat Gert-Jan Segers zegt http://www.eo.nl/geloven/nieuws/item/segers-niet-rouwig-om-militaire-coup-egypte/

4 thoughts on “Een staatsgreep als gebedsverhoring? Denk mee

 1. Dag Willem-Jan, Hartelijk dank voor het zo frequent weergeven van info over de situatie in Egypte. Het is fijn om van “zo dichtbij”informatie te ontvangen. Om zo, samen met wat we hier via de media horen, min of meer een beeld en standpunt te krijgen. We hopen inderdaad dat dit een keer ten goede mag betekenen, en dat het de zegen van God mag krijgen. “geef vrede HEER, geef vrede”, laat dat ons voortdurend gebed zijn. Ik hoop dat er voor jou persoonlijk geen gevaarlijke situaties ontstaan, en dat er ook geen bekenden van je sneuvelden. Hartelijke groet en veel sterkte namens de zendingscommissie, van Polsbroek en Vlist. Vorige week nog in vergadering bijeen gekomen en nog over jou gehad en voorbede gedaan. Ik leg dit ook voor voor de diensten op zondag. Janny Verstoep

 2. Hoi Willem-Jan,

  Boeiende stof. Omdat het gebed, geloof, de politieke werkelijkheid en de maatschappij zo met elkaar verweven zijn. Je vraag doet me denken aan die boekjes die ik vroeger als kind las over de duiding van de 80 jarige oorlog en Gods hand in de geschiedenis. Twee vragen komen bij me op. Als demonstreren een legitiem democratisch middel is, is een verwijzing naar het anti-revolutionaire beginsel of naar Rom. 13 dan op zijn plaats? En: onder welke omstandigheden spreken christenen over gebedsverhoring, welke condities zijn dan aanwezig? Wat betreft het laatste: ik kreeg niet de indruk uit je vorige blogs dat er in kerken is gebeden voor een staatsgreep. Wel om bescherming, veiligheid, om andere politiek, misschien ook voor wisseling van de macht. Gebedsverhoring kan dan ook betekenen: dankbaar voor de uitkomst tot nu toe. Het is de moeite waard hierover door te praten in de context van een seminarie, want waar bidden wij eigenlijk om in kerkdiensten?

  Heb het goed daar! Groeten, Theo.

 3. Dag allen,
  Gebruik van de term ‘gebedsverhoring’ is in kader tweerijkenleer niet verstandig. Het wil nl. zoveel zeggen als: “De almachtige God heeft het behaagd om Morsi af te zetten”. Dat is het einde van elke discussie over de voors en tegens van deze operatie. Een dooddoener van het politiek-ethische debat. Het is zeker niet uitgesloten dat de coup een lelijke fout van het leger is. Desondanks voor bepaalde mensen wel reden tot dank. En misschien voor heel Egypte wel. Maar laat men die dankbaarheid publiekelijk uiten in termen van ‘ik ben blij dat er meer vrijheid komt’, etc. Laat men in de binnenkamer God eventueel danken voor een gebedsverhoring.
  Doet denken aan George W. Bush die bij de inval in Irak zei: “God is not neutral”. Dat heeft James M. Gustafson hem op erudiete wijze kwalijk genomen (Zoek op “God is not neutral” James M. Gustafson).
  Theo Boer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.