Egypte

Fastfoodfatsoen

Wanneer je in een fastfoodrestaurant je eten hebt gegeten, laat je dan het dienblaadje op tafel staan of werp je de restanten in de afvalbak en leg je het blaadje op de stapel?

Zowel in Nederland als in Egypte is de keus aan jezelf, maar er is een belangrijk verschil: in Nederland laat een fatsoenlijk mens de troep niet voor een ander staan. Als gast in Egypte voel ik me verplicht het dictum “fatsoen moet je doen” hoog te houden en loop ik dus altijd met mijn blaadje naar de afvalbak. Dit fatsoen wordt beloond: vaak ben ik pas halverwege als er al een schoonmaakmedewerker aankomt die het blaadje van mij overneemt.

Of is er iets anders aan de hand? Wanneer ik met enkele studenten bij een fastfoodgelegenheid aan het Tahrirplein eet (ten tijde van de revolutie was dit een noodhospitaal, maar dat terzijde), willen de studenten na het eten meteen weglopen, maar ik leg alle afval op het blaadje en pak het op. Direct houden mijn tafelgenoten me tegen: een fatsoenlijk mens gaat niet met zijn troep door een restaurant lopen.  Mijn protest dat we niet in een traditioneel Opperegyptisch eethuis maar in een kiprestaurant van een westerse keten waren, zijn voor dovenmansoren gesproken.

Wat moet ik doen? Mijn gevoel voor goede vormen verzaken, toegeven aan Egyptisch onfatsoen en het blaadje op tafel terugzetten? Of de blokkade der studenten doorbreken, hun gevoel voor fatsoen negeren en hun woorden ten spijt zelf naar de afvalbak lopen? In het laatste geval zal waarschijnlijk een van hen het blaadje overnemen en zijn eigen eer voor het oog van landgenoten te grabbel gooien om mijn eer te redden. Wil ik dat op mijn geweten hebben?

Gelukkig ziet een schoonmaakmedewerker wat er speelt, rukt het blaadje zonder aarzelen uit mijn hand en brengt het naar de bestemde plaats. De situatie is gered: ik heb de westerse zede niet verzaakt en evenmin mijn Egyptische eer verkwanseld.

Alleen: wat nu de volgende keer? Wèlk fatsoen moet ik doen?

One thought on “Fastfoodfatsoen

  1. Gewoon vrij zijn, vrij om het in Egypte op de ene en in NL op een andere manier te doen. De liefde dringt in het ene geval tot het ene in het andere tot het andere; niet fatsoen maar liefde moge de keuze bepalen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.